hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'nın ilk kadın Başbakanı Meloni'nin ilk 6 ayı

    23.04.2023 Pazar | 11:52Son Güncelleme:

    Faşist uzantılı İtalya’nın ilk kadın Başbakanı Giorgia Meloni Ghici Saray’ında ilk 6 ayını tamamladı. Fratelli d’Italia (İtalya’nın Kardeşleri) partisinin popülist aşırı sağcı liderinin karnesi inişli çıkışlı. Hemen hatırlatayım. Yüzde 30’un üzerindeki oyu 6 ayda yüzde 2 eksildi. Bunda büyük bir çoğunlukla Demokrat Parti’nin başına geçen yine kadın lider Elly Schlein’in rolü büyük.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Giorgia Meloni’nin koalisyon hükümeti öncelikle dış siyasette Rusya – Ukrayna savaşında Zelinski’ye desteğini açıkladı. Böylece AB ve NATO ile uyum içerisinde olduğunu kanıtladı. Pandemi sonrası hırçınlaşan faturaları sakinleştirmek için cesur kararlar aldı. Kendisinden önceki teknokrat Başbakan Mario Draghi’nin hayata geçirdiği ekonomik eylem ‘Prnn’ (Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planı) nı daha da etkili olarak işler hale getirdi.

    Ne var ki Meloni seçim kampanyalarında vaatlerde bulunduğu düzensiz göç sorununda ilk 180 gün çaresiz kaldı. Bunda AB’nin ve öncelikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendisini yalnız bırakması ve akın akın gelen yasa dışı teknelerin sahillere ulaşma umudu sırasında meydana gelen trajedilerde özellikle çocukların ve kadınların boğularak yaşamını yitirmeleri oldu. Bu konuda Meloni insanlık suçu işlemekle karşı karşıya kalınca başka formüller aramaya başladı. İlk olarak istisnai durumlarda düzensiz göçe izin verilebileceğini gündeme getirdi. Kısacası AB’nin yalnız bıraktığı Meloni seçim vaadini pek yerine getirememiş oldu. Buna karşın Meloni hemen hemen her gün AB ülkelerine seslenerek Avrupa’da yeni bir göç politikası oluşturulmasına ön ayak olabileceği sinyalini veriyor ve düzensiz göçün start aldığı Mağrip yani Kuzey Afrika ülkelerine maddi yardımda bulunulmasını önererek AB dışında Dünya Bankası’nın da katkı sağlamasını istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşırı sağın popülist lideri ülkesinin istikrara ulaşması için bazı ekonomik esnekliler üzerinde de çalışıyor. Yapısal ekonomik reformlarında doğal gazda vergi indirimi İtalyanların hoşuna gitti. Emekli maaşlarını yeniden düzenlemek, asgari emekli maaşlarının arttırılması, çocuk sahibi annelere maddi destek dışında çalışma, adalet ve alt yapıya gereken müdahaleler Meloni’nin ajandasında yer alıyor.

    Bence Meloni’nin ilk 6 aydaki en önemli başarısı onca yıldır yılan hikayesine dönen ve Anakara ile Sicilya Adası’nı bağlayacak asma köprünün inşaatı için bütçeden onay alınması ve projenin yürürlüğe girmesi.

    Bu arada yaklaşık bir haftadır İtalya’daki akaryakıt zamlarının önünün kesilememesi Meloni’nin ciddi şekilde başını ağrıtıyor ve grevler kapıda gözüküyor. Benzinin litresi çoktan 2 Euro’yu geçti. Türk Lirası ile 47’ye dayandı.

    İlk 6 ayda koalisyon hükümeti özellikle bütçe kaynaklı 2 kez güven oylamasını atlattı. Şimdilik ilk kadın başbakanın kozu Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planı’nı kusursuz devreye sokabilmesi.