hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Kuzey Amerika'da renkli sonbahar yaprakları

    31.10.2022 Pazartesi | 10:58Son Güncelleme:

    Kuzey Amerika’nın New England bölgesi eyaletlerinde renkli sonbahar yaprakları insanı büyüler. Genellikle Ekim başında doğal olarak yeşil yaprakların dökülmeden önce renk değiştirmesi, sarı, turuncu, bordo ve kırmızı renklere dönüşerek bir renk armonisi yaratması milyonlarca turisti çeker.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında havaların serinlemesiyle birlikte yaprak içerisindeki klorofiller azalmaya başlayınca karotinlerin turuncu ve sarı renkleri daha sonra da yapraklardaki fosfat miktarı azaldıkça antosiyaninlerin kımızı ve eflatun renkleri yapraklara hakim olur. Sonbahar renkleri temel olarak kırmızı ve sarıdan oluşur.

    Tıpkı Karadeniz’in bazı yörelerinde olduğu gibi genelde sonbaharda yaprakları dökülmeden renk değiştiren ağaçlar Yeşil Dişbudak, Kızıl Akçaağaç, Tupelo, Meşe, ve Atlas Sedir Ağacıdır. Bu ağaçların renk değiştirmesi ve dökülmesi yaklaşık 1 ay sürer.

    Amerikalılar 8 Ekim Kristof Kolomb Gününden itibaren New England eyaletlerine akın ederek bu doğa mucizesine tanık olurlar bol bol resim çekerler. Dökülen toprakların üzerinde yürümek ve çıkardığı hışırtılar ayrı bir zevktir. Hele göl kenarlarındaki yaprak dökümü olarak bilinen ‘Leaf Foliage’ a tanık olmak mutluluğun bir parçası kabul edilir.

    Kuzey Amerikada renkli sonbahar yaprakları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemi nedeniyle üç yıldır Massachusetts eyaletine akrabaları ziyarete gidememiştik. Nihayet geçenlerde bu doğanın cömertçe yaşattığı bu değişime yine tanık olduk. Muhteşemdi. Hani derler ya ‘Gözlerimiz bayram etti’ gerçekten rengarenk yaprakları izlerken rüzgarın savurduğu yaprakların dökülme anına da tanık olmak romantizmin bir parçası hissini yarattı.

    Tabii Ekim ayının son günü Batı ülkelerinde Cadılar Bayramı olarak kutlanıyor. Simgesi de turuncu renkli koca süs kabakları. Hemen hemen her bahçeli evin kapısına yerleştiriliyor. Gerek yaprak dökümünü ve gerekse cadılar bayramı etkinliklerini fazlasıyla özlemişim.

    Kuzey Amerikada renkli sonbahar yaprakları