hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Serhan Karasu Serhan Karasu

    Köpek Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    18.11.2020 Çarşamba | 13:20Son Güncelleme:

    Bir köpek sahiplenirken, sadece dış görünümüne göre karar vermek, sizinle 10 senenin üzerinde hayatını paylaşacak bir canlıyı seçmek için çok da doğru bir yol olmayacaktır. Irk özellikleri, karakter, enerji seviyesi gibi maddelere önem vermek, hem sizi daha iyi bir sahip yapacak, hem de köpeğinizi daha mutlu etmenizi sağlayacaktır. Başarılı bir köpek seçimi için, kendi hayat şartlarınızın nasıl olduğu çok önemlidir. Öncelikle dikkat etmeniz gereken şey, sahipleneceğiniz köpeğin hangi enerji seviyesinde olduğudur. Unutmayın ki enerjisini atamayan bir köpek, mutsuz ve sorunlu bir köpek hâline dönüşür. Yüksek enerji seviyeli köpekler yoğun egzersiz ihtiyacı duyarken, daha düşük enerjili köpekler rutin yürüyüşlerle tatmin olacaktır.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köpeklerde enerji seviyeleri

    Köpeklerde enerji seviyelerini; yüksek, orta ve düşük şeklinde 3 gruba ayırabiliriz.  Cavalier King Charles Spaniel, Yorkshire Terrier gibi daha düşük egzersiz ihtiyacı olan köpekler, eğer durağan bir yaşamınız varsa sizin için ideal olacaktır. Yetişkin dönemlerinde, günde 2-3 kez 15-20 dakikalık yürüyüşlerle köpeğinizin genel egzersiz ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

    Orta enerji seviyesindeki ırklar günlük en az 1,5-2 saatlik yürüyüş gerekir. Golden Retriever, Cocker Spaniel gibi ırklar orta seviye enerjili köpeklere örnek olabilir.

    Yüksek enerjili köpeklerde ise, rutin yürüyüşler, köpeğinizin egzersiz ihtiyacını karşılamaya yetmeyecektir. Özellikle, Labrador Retriever, Border Collie gibi yüksek enerjili köpeklerin mutlu ve sorunsuz bir hayat sürmeleri için, uzun doğa yürüyüşlerine ve at-getir, frizbi gibi aktif oyunlara ihtiyacı olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köpek Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz

    Hangi enerji seviyesindeki köpeğin size uygun olduğunu, sizin hangi enerji seviyesinde bir insan olduğunuz belirler. Günlük yaşamınızda, onunla geçireceğiniz vakte ve yoğunluğa göre bir köpek seçmek ikinizi de mutlu edecektir. Elbette bunun tek kriteri enerji seviyesi değildir. Irklar da hem enerji seviyesini belirlemede hem de seçtiğimiz köpeğin belli başlı özelliklerini tahmin edebilmede yardımcı olacaktır.

    Irk seçimi

    Köpek seçimi yaparken ırk özelliklerini araştırın. Özellikle fiziksel özellikler değişkenlik göstermeyecektir. Örneğin tüy dökümü, taranma ihtiyacı gibi konuları ciddiye alın. Irklara özgü kalıtsal hastalıklar varsa veteriner kontrolünü ihmal etmeyin. Bunun yanında boy, kilo gibi etkenleri de göz önünde bulundurun. Maddi durumunuzu değerlendirin. Büyük ırk bir köpeğin size maliyeti küçük bir ırka göre çok daha fazla olacaktır. Irk özellikleri karakter analizinde de size yardımcı olur ancak bu değişkenlik gösterebilecek bir konudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Karakter:

    Bir köpeği sadece ırkına bakarak yorumlamak yanlış olur. Irk özellikleri, fiziksel verilerde çok yüksek yüzdeyle geçerlidir. Örneğin bir Golden Retriever alıp kısa tüylü olmasını ya da bir Kangal sahiplenip 15 kiloda kalmasını bekleyemezsiniz. Karakter özelliklerinde ise durum biraz daha farklılık gösterebilir. Köpeklerin karakter oluşumunda çevre etkenleri ve anne-baba karakteri de önemlidir. Anne-babasını bildiğiniz ya da hangi koşullarda doğup büyüdüğünü gördüğünüz bir köpeği sahiplenmek size onun karakterini anlamak adına büyük avantaj sağlayacaktır. Elbette eve gelen yavru köpeğinizle birlikte ufak da olsa bir eğitim programına başlamak da onun karakter gelişimini doğru yönlendirmenizi sağlayacaktır.

    Hangi köpeği sahipleneceğinize karar verirken;

    1-      Enerji seviyesine

    2-      Irk özelliklerine

    3-      Karakter özelliklerine

    dikkat edin. Maddi şartlarınızı ve yaşam koşullarınızı değerlendirin. Bir köpek sahiplenirken, sadece kendi zevkinizi değil, köpeğinizi de ne kadar mutlu edeceğinizi düşünün. Bütün bunların yanında, birçok köpeğin sudan sebeplerle terk edildiğini ve barınakların köpeklerle dolu olduğunu da unutmayın. Kim bilir, belki de aradığınız köpek çok yakınlarda sizi bekliyordur.