hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

    Çadır Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

    28.02.2024 Çarşamba | 10:48Son Güncelleme:

    Pandemiyle birlikte pek çok insanın tatil anlayışı değişti. Artık insanlar yıllık izinlerinde otele gitmek yerine kamp yapmaya başladı. Bir kampın olmazsa olmazı çadır alırken nelere dikkat etmeliyiz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir kamp yapılacaksa eğer başlıca ekipman hiç şüphesiz ki çadırdır. Satın alındığında uzun yıllar kullanabileceğiniz bir çadıra sahip olmak için kritik ama son derece önemli birkaç hususu sizlerle paylaşacağım.

    İlk olarak alacağınız çadırı kaç kişi kullanacaksınız buradan başlayalım. Diyelim ki kamp planlarınızı iki kişi olarak yapıyorsunuz. Tek kişilik bir çadır sizin ihtiyacınızı karşılamaz.Ayrıca bazı markaların üç kişilik satılan çadırlarında da iki kişi kalmak çok daha konforlu olacaktır. Bu çadırlarda üç kişi kalındığında çadırda bulunan hiç kimsenin hareket alanı olmayacaktır. Çadır içerisinde yattığınızda sağ ve solunuzda bir miktar boşluklar bulunmasına önem verin. Çünkü gece bazı eşyaları çadır içine almak durumunda kalabilirsiniz.

    Bir başka önemli husus ise çadırın hava şartlarına dayanıklı malzemeden üretilmiş olması. Yağmurlu havalarda su geçirmemeli, güneşli havalarda ise ‘clima cool’ olarak bilinen hava sirkülasyonunu sağlayacak tasarımda olmalı. Ayrıca kullanılan kumaş içeriye gün ışığı yaymamalı. Çadırın içerisinde mutlak karanlığı sağlayacak bir çadır tercih edilmeli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişi sayısına bağlı olarak tercih edilen çadırların kurulumu da oldukça önemli. Kısa sürede kurulabilecek çadırlar hem kampçıların daha az yorulmasını sağlar hem de kampı daha keyifli hale getirir. Çadır kurma ve toplamadan şikayetçi olanlar içinse 2 saniyede açılıp kapanabilen çadırlar üretildi. Oldukça pratik bu çadırları da tercih edebilirsiniz.

    Çadır kurarken birleştirilen çubuklar fiberglass ya da aliminyumdan yapılmaktadır. Poll de denilen bu çubuklar soğuk havalarda yaz mevsimi koşullarına göre esnek olmayabilir ve kırılmaya oldukça müsaitlerdir. Satın alacağınız çubukların (pollerin) ince olmamasına özen göstermeniz gerekmekte. Bu nedenle yedek olarak yanınızda bir çubuk daha bulundurmanızda fayda görüyorum.

    Tasarım olarak pek çok çeşidi bulabileceğiniz çadırlarda önemli olan kullanım amacı, kişi sayısı ve hangi mevsimde kullanıldığıdır. Bunlara karar verdikten sonra trekking, dağcılık, kubbe, tünel, üçgen veya kamp çadırı almanız sizin açınızdan daha faydalı olacaktır.

    Herkese neşeli, keyifli kamplar!