hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Ağız kokusu deyip geçmeyin...

    06.07.2020 Pazartesi | 14:08Son Güncelleme:

    Ağız kokusu kişileri oldukça rahatsız edebilen, sosyal hayatını etkileyebilen bir durumdur. Ağız kokusu genellikle kişinin ağız temizliğini tam olarak sağlayamamasından kaynaklanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel olarak ağız kokusu sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

    1- Dişlerdeki çürükler, diş eti iltihabı, temizlenmesi güç diş eti cepleri.

    2- Yarım sürmüş gömülü yirmi yaş dişleri.

    3- Altı kolay temizlenemeyen köprüler, yıllardır yenilenmemiş ve diş etiyle uyumu bozulmuş kaplamalar.

    4- Uyumsuz, temizlenmesi zor ya da yiyecek birikimine sahip pürüzlü yüzeyleri olan takıp çıkarmalı hareketli protezler.

    5- Eksik diş nedeniyle tek taraflı çiğneme alışkanlığı ağız kokusuna yol açabilmektedir.

    Peki, neler yapmalıyız?

    Böyle durumlarda karşılaşıldığında çürükler temizlenmeli, diş eti tedavisi yapılmalı, problemli yirmi yaş dişleri çekilmeli ve hatalı yapılmış ya da eskimiş diş kaplamaları ve protezler yenilenmelidir. Ağız hijyeninin sağlanması için sadece diş fırçasını değil; diş ipi ve ara yüz fırçasını da mutlaka kullanmalıyız. Özellikle temizlenmesi zor alanlarda temizleme işlemi için özel üretilmiş "ara yüz fırçaları" tercih edilmelidir. Köprü temizliğinde yine ara yüz fırçaları ve köprüler için üretilmiş diş ipleri kullanmalıyız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağız bakımı esnasında dil yüzeyini temizlemeyi de unutmamak gerekir. Diş fırçanızı ya da dil için üretilen özel kazıyıcıları kullanmanız bunun için yeterli olacaktır. Ayrıca diş fırçalamayı takiben ağız suları kullanımı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olacaktır. Düzenli kullandığınız ağız gargaralarının ilaç özelliği taşımamasına ve dişleri boyayabilecek kadar koyu olmamasına dikkat etmeniz de fayda var. Ama yukarıda saydıklarım dışında belki de en önemlisi diş hekiminize yapacağınız düzenli kontroller olacaktır. 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeniz ağız ve diş hastalıklarınızın teşhis ve tedavisinde çok önemlidir. Ağız kokusu başka hastalıkların da habercisi olabilmektedir.

    Bu durumda daha da dikkatli olmakta fayda vardır. Ağız dışında ağız kokusuna neden olan rahatsızlıkların başında solunum yolu ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gelmektedir. Özellikle reflü rahatsızlığı olanlarda sıklıkla ağız kokusuna rastlanılmaktadır. Sinüzit, burun kaynaklı iltihaplar da geniz akıntısına yol açarak ağız kokusu yapabilmektedir. Bunlar dışında karaciğer enfeksiyonu, bronşit, bademcik enfeksiyonu, zatürre, şeker hastalığı da ağız kokusuna yol açabilmektedir. Ağız ve diş sağlığınızda herhangi bir problem yoksa bu hastalıklardan şüphelenip ilgili bölüm doktorlarına başvurmanızda fayda vardır.