hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Ağız kokusu deyip geçmeyin!

    06.09.2021 Pazartesi | 10:57Son Güncelleme:

    Dünyanın neresine giderseniz gidin, en fakir bölgelerden en gelişmiş ekonomiye sahip yerlere, ağız kokusu bir sorun olarak karşımıza sürekli çıkar. Bu su tutmaz bir gerçektir. İnsan gittiği her yere bu hastalığını yanında taşır ve bunun asla farkında da olmayabilir. Ağız kokusu daha değişik bir ifadeyle sosyal bir hastalıktır. Ağız kokusunun önlenmesi ve neler yapılması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir fakat bundan önce ağız kokusu neden olur bunlardan bahsedelim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle sabahları oluşan ağız kokusu normal olarak değerlendirilebilir. Geceleri tükürük akışının azalması ve buna bağlı olarak bakteri sayısında meydana gelen artış sülfür içerikli gazların oluşmasına neden olur. Bu durum normaldir ve tedavi gerektirmez. Sabah uyandığınız zaman ağzınızı bir bardak su ile çalkalamanız ya da diş fırçalamanız kokudan kurtulmak için yeterli olacaktır. Uyuyacağınız odayı hafif nemli tutmak size daha rahat bir nefes aldıracak, burnunuzun açılmasını sağlayarak ağızdan solumayı engelleyecek ve ağzınızın kurumasını azaltacaktır. Odanızı uyumadan önce nemli tutmak daha taze bir nefesle uyanmanızı sağlayacaktır.

    Et, süt ve yumurta gibi proteinden zengin besinler ile beslenmek ve sarımsak, soğan, turp gibi kokulu yiyecekler yemek içeriğindeki yoğun sülfür nedeniyle kokuya sebep olabilir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, ağız gargarası kullanımı, dil yüzeyinin fırçalanması ya da yemekten sonra nane ve karanfil gibi koku gideren besinlerin tüketimi ağız kokusunun geçmesine yardımcı olacaktır. Günlük olarak dişlerinizi en az 2 kere fırçalamanız, diş ipi ve ağız gargarası kullanmanız ağız bakımınız ve sağlığınız açısından son derece önemlidir.

    Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar. Bu yüzden sadece diş fırçalamak yeterli olmamaktadır bunun yanında mutlaka ama mutlaka diş ipi kullanmalısınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş ipine alışmanız biraz zor olabilir ama alıştıkça faydasını göreceksiniz. Ağzınızda takma dişler varsa bunlar da ağız kokusu sebebi olabilir. Kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıkları uygun şekilde temizlenmediğinde takma dişleriniz üzerinde birikmekte, bu da kötü kokuya neden olmaktadır. Takma diş kullanıyorsunuz günlük temizlenmesine oldukça özen gösterin. Bunlara ilave olarak ağzınızda kötü bir tat ve geçmeyen kalıcı koku diş eti hastalığının işareti olabilir.

    Eğer ağız kokunuz diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa sürede diş hekiminize başvurun. Unutmayın ki diş eti problemlerinizi çözmezseniz ileride diş ve çene kemiğiniz büyük zarar alabilir. İleri düzey diş eti hastalıklarında periodontoloji uzmanlarına yani diş eti hastalıkları üzerine uzmanlık yapmış diş hekimlerine başvurmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bunların dışında çürük dişleriniz ve yarı sürmüş 20 yaş dişleriniz de ağız kokusu yapmaktadır. Bu durumda diş hekiminiz acil olarak gereken en uygun tedavileri uygulayacaktır ve tedavilerden sonra ağız kokunuzun bir anda azaldığını ve gittikçe kaybolduğunu göreceksiniz. Diğer önemli bir konu ise günlük su tüketim miktarıdır. Mutlaka artırmanızı tavsiye ederim. Bu sayede tükürük üretiminiz artarak ağız içi bakterilerin daha kolay temizlenmesi sağlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağız dışında ağız kokusuna neden olan bazı hastalıklar mevcuttur. Özellikle reflü rahatsızlığı olanlarda sıklıkla ağız kokusuna rastlamaktayız. Sinüzit, burun kaynaklı iltihaplar da geniz akıntısına yol açarak ağız kokusu yapabilmektedir. Eğer diş hekiminize gittiğiniz ve gerekli tedaviler yaptırdığınız halde ağız kokunuz geçmiyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmanızı tavsiye ederim. Bu hafta size anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.