hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş eti çekilmesine dikkat!

    13.10.2020 Salı | 11:16Son Güncelleme:

    Diş eti çekilmesi dişleri kaplayan diş eti dokusunun diş kökü üzerinden çekilerek, kök yüzeyinin açığa çıkması ile oluşan hastalıktır. Diş eti çekilmesi sonucunda diş hassasiyeti, estetik sorunlar, ağız kokusu ve çürük gibi rahatsızlıklar oluşurken bunun sonucunda diş kaybı yaşanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş eti çekilmesi, ağrılı ve dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Hastanelerin periodontoloji bölümlerinde bakılan bu rahatsızlık, zamanında müdahale edilmediği takdirde sizlere yemek yerken ve konuşurken dahi zorluk yaşatabilir.

    Diş eti çekilmesi nedenleri

    Genetik faktörler diş eti çekilmesine neden olabilmektedir. Anne veya babanızda ya da yakın akrabalarınızda diş eti çekilmesi varsa sizde de görülme olasılığı mevcuttur. Yetersiz ve yanlış fırçalamakta diş eti çekilmesine neden olabilir. Özellikle dişlerinizi sağa sola değil yukarı aşağı yönde masaj hareketi yapar tarzda fırçalamalısınız. Üst dişler aşağı doğru, alt dişler ise yukarı doğru olacak şekilde yavaşça fırçalanmalıdır. Bir de özellikle kadınlarda birtakım hormonal bozukluk ve dengesizlikler diş eti çekilmesine neden olmaktadır. Bu bahsettiklerim belli başlı ve en sık görülen diş eti çekilmesi nedenlerindendir.

    Piercing ve sigara

    Bunların dışında özellikle gençlerde yoğun olarak gördüğümüz piercing kullanımı diş ve diş etlerinde travma yaratabilmektedir. Bunun sonucunda diş eti rahatsızlıklarıyla sıklıkla karşılaşmaktayız. Yoğun sigara kullanımı da diş eti çekilmelerine neden olabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir? 

    Diş eti çekilmeniz varsa, bir kere bu konuda uzmanlık yapmış diş hekimlerine yani periodontologlara gitmenizi ve muayene olmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Çekilen bir diş etinin kendiliğinden tekrar yerine gelmesi imkansızdır. Etkili bir tedavi yöntemi ile diş etinin daha da çekilmesi engellenir ve uzman hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda yapacağı cerrahi müdahale ile de tedavisi yapılır. Özellikle hastalarımızın ön bölgelerinde meydana gelmiş olan ve estetik problem yaratan durumlarda, diş eti hastalığının ilerlediği durumlarda ve arka dişlerde kaplamanın yeterli olmayacağı durumlarda diş eti cerrahisine başvurulur. Diş eti cerrahisi gözünü korkutmanız. Uzman ellerde ağrısız ve oldukça başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Bu konu hakkında anlatacaklarım şimdilik bu kadar.

    Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.