hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş röntgeni (Panoramik röntgen) zararlı mı?

    21.12.2020 Pazartesi | 09:12Son Güncelleme:

    Diş hekimliğinde sıklıkla panoramik film ya da periapikal radyografi teknikleri uygulanır. Panoramik film, tüm dişlerin ve çenenin görüntüsünün alınmasını sağlar. Periapikal radyografilerde ise bir veya birkaç dişin görüntüsünün elde edilmesi sağlanır. Günümüz diş hekimliğinde erken teşhis koyabilmek ve sorunlar ilerlemeden tedavi edebilmek için rutin olarak panoramik röntgen almak neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca şüphelenilen tümör ve kist vakalarında, gömülü diş ya da implant gibi cerrahi bir işlem öncesinde kemiğin durumu hakkında bilgi sahibi olmak için panoramik röntgen almak zorundayız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş hekimliğinde kullanılan cihazlarla ve bu amaçlı tekniklerin kullanımı ile ilgili olarak hastaların çok fazla radyasyona maruz kalması söz konusu değildir. Lütfen kulaktan dolma, aslı olmayan bilgilere itibar etmeyin. Bu konuda diş hekiminize güvenin ve en geçerli bilgileri hekiminizden edinin. Ülkemizde hastalar için yıllık izin verilen maksimum tıbbi tetkik dozu 1 miliSievert (mSv)'dir. Bir periapikal radyografi için doz 0,0015 mSv-0,005 mSv, 1 panoramik radyografi için ise 0,008-0,024 mSv'dür. Bu doz verileriyle yıllık dozları aşmak inanın mümkün değildir.

    Diş hekiminiz sizi radyasyondan korumaktadır!

    Diş kliniğine gittiğiniz zaman hekiminizin teşhisi kolaylaştırmak için çekeceği diş röntgeninin radyasyon dozu oldukça düşük olmasına rağmen, radyografi çekimi esnasında size kurşun önlük ve tiroid koruyucu giydirilmektedir. Bu sayede gereksiz radyasyonun hastanın diğer organlarına ulaşması engellenmektedir. Unutmayın günlük hayatımızda daha fazla radyasyona maruz kalmaktayız. Günlük aktivitelerinizin çoğu sizi bir miktar radyasyona maruz bırakır. Mikrodalga ve diğer elektrikli ev aletleri, hatta güneş ışığı bile sizlere radyasyon verir. Bir uçak yolculuğu sizi radyasyona maruz bırakır. Cep telefonlardan ya da wi-fi modemlerden endişelenmeyip hayatınızda sınırlı sayıda çektireceğiniz diş röntgeni hakkında endişelenmek çok doğru değildir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamile hastalarımız için diş röntgeni çektirmek sakıncalı mıdır?

    Hamile hastalarımızda mecbur kalmadıkça diş sorunları için röntgen çektirmeme taraftarıyız. Eğer gerekliyse de mutlaka kurşun önlük giyilerek çekilmelidir. Fakat hamilelik planlanıyorsa önce diş kontrolleri yapılmalıdır. Hamilelik öncesi çekilen panoramik röntgenler hamilelik sırasında oluşacak ağız problemlerinde hastaya ve hekime oldukça rahatlık sağlayacaktır. Bu konuya dikkat etmenizi sizden önemle rica ediyorum.

    Sigara içenler dikkat!

    Sigara içen hastalarıma bir kötü haberim var. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir başka durum da sigaradan alınan radyasyon miktarıdır. Günde ortalama 1 paket sigara içen bir kişinin yıllık toplamda aldığı radyasyon miktarı yaklaşık olarak yılda 100 panoramik radyografi çektirmesine denk gelmektedir. Günde yarım paket sigara içen bir kişi ise yılda en az 300 göğüs röntgeni çektirmiş kadar radyasyona maruz kalmaktadır. Yani sigara içmek, panaromik röntgen çektirmekten radyasyon alma miktarı bakımından çok daha zararlı.

    Sonuç olarak bir dişin tedavisinde; röntgenlerdeki radyasyon dozu oldukça düşüktür. Radyasyonu bahane edip diş sağlığınızı sakın ertelemeyin. Yıllık 1000 diş radyografisi alındığında risk altına girilebilir. Dolayısıyla, röntgen filmlerinin hastaları çok fazla radyasyona maruz bırakması söz konusu değildir. Bilimin ışığına mutlaka güvenin. Elimizde bu konuda yapılmış oldukça değerli araştırmalar mevcuttur. Bu hafta size aktaracaklarım bu kadar. Hepinize diş ağrısız ve sağlıklı bir hafta diliyorum.