hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Kanal tedavisi korkulu rüyanız olmasın

    28.09.2020 Pazartesi | 16:23Son Güncelleme:

    Bu haftaki yazımda sizlerin sıklıkla merak ettiği konulardan birisi olan kanal tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Peki öncelikle kanal tedavisi nedir? Sıklıkla duyduğunuz ‘endodonti’ ne demektir? Bu soruların cevaplarına değinmek istiyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endodonti, dişlerde bulunan kök kanallarının tedavisi ile uğraşan bir branştır. Dişin mine ve dentin tabakalarının altında ”pulpa” olarak adlandırılan dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir paketinin bulunduğu bir bölüm vardır. Dişin kuronunda ‘’pulpa odası” adını alan bu bölüm diş köklerinin sonuna kadar uzanmaktadır. Pulpanın herhangi bir sebeple iltihaplanması ya da hasar görmesi durumunda, dişin sinirinin alınarak, kanalların sterilize edilip ardından doldurulması gerekir. İşte bu işlemin adı diş hekimliğinde endodontik tedavi yani kanal tedavisidir. Diş hekimliğinde bu konu üzerinde uzmanlığını yapmış hekimlere ise “endodontist” denilmektedir.

    Kanal tedavisinden korkmayın!

    Şimdi gelelim asıl konumuza. Nedendir sebebi bilinmez ama halkımız kanal tedavisinden çok korkmaktadır. Dişin sinirinin alınması herkesin gözünde korkunç bir işlem olarak canlanmaktadır. Oysaki bilinenlerin aksine kanal tedavisi ağrısız ve sonuçları oldukça başarılı olan bir tedavi yöntemidir. Gelişen teknoloji ile birlikte endodontik tedaviler yani kök kanal tedavileri oldukça hızlı ve başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Yapılan anestezi işlemi ile ağrısız bir şekilde tamamlanmaktadır.

    Kanal tedavisi artık çok daha kolay!

    Kanal tedavisi sırasında artık döner alet sistemlerinden (nikel titanyum eğelerden) ve kök ucu tespit eden cihazlardan yararlanılmaktadır. Bu şekilde 40-45 dakika gibi kısa bir sürede ve hastadan daha az röntgen alınarak kanal tedavileri bitirilebilmektedir. Üstelik gelişmiş cihazlarla beraber kanal tedavisi için hekiminize birçok kez gitmenize gerek yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çoğu tedaviyi tek seansta oldukça başarılı bir şekilde bitirebiliyoruz. Birçok hastamız kanal tedavisinin bu kadar kolay olacağını hiç tahmin etmediklerini söylemektedir. Bu yüzden korkmayın, dişlerinizi ihmal etmeyin ve geç kalmayın. Kanal tedavisi ile kurtarılacak bir dişiniz korkmanız ve ertelemeniz nedeniyle çekime gitmesin. Çekim tedavisi uygulanacak olan aşırı derece çürük dişler bile başarılı bir kök kanal tedavisi ve restoratif tedavi ile ağızda uzun yıllar başarılı bir şekilde fonksiyon halinde kalmaktadır. Önümüzdeki haftalarda kanal tedavisi hakkından bilinmeyenleri anlatmaya devam edeceğim. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta diliyorum.